از آن جایی که همواره موسسه های آموزش عالی خصوصا دانش پژوهان با درک مدرک گرایی در جامعه ی نا آگاه ایران و مشکلات معیشتی مردم و نبود شغل برای قشر آسیب پذیر آگاه است لذا از این رو روند مدرک گرایی غیره قانونی را در پیش گرفته و تعداد زیادی از افراد بدون تخصص و علم کافی را با دادن مدارک غیره کارشناسی و جعلی سعی در گرفتن اندک سرمایه ی این قشر اسیب پذیر کرده است
با هم نگاهی به مدرک گرایی در ایران میکنیم از نگاه قانون :
مدرکگرایی در کشور ما عامل اصلی گسترش جرم جعل مدرک یا استفاده از این اسناد مجعول است. با توجه به تأکید جامعه بر اهمیت مدارک تحصیلی، حتی کسانی که به دلیل مقام یا موقعیت شغلی از جایگاه اجتماعی بالایی برخوردارند سعی میکنند با کسب مدارک دانشگاهی، از قافله عقب نمانند.
طبق ماده ۵۲۳ فصل پنجم قانون مجازات اسلامی، جعل و تزویر عبارت است از ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیررسمی، خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر آنها به قصد تقلب. جعل و تزویر به یک معنا هستند و دو لفظ هستند که برای یک معنا استفاده میشوند.
مطابق قانون هرکس مدارک اشتغال به تحصیل، فارغالتحصیلی یا تاییدیه، ریز نمرات تحصیلی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی داخل یا خارج از کشور یا ارزشنامههای تحصیلات خارجی را جعل کند یا با علم به جعلی بودن آن را مورد استفاده قرار دهد، علاوه بر جبران خسارت، به حبس از ۱ تا ۳ سال محکوم خواهد شد، در صورتی که مرتکب، یکی از کارکنان وزارتخانهها یا سازمانها و موسسات وابسته به دولت یا شهرداریها یا نهادهای انقلاب اسلامی باشد یا به نحوی از انحا، در جعل یا استفاده از مدارک و اوراق جعلی شرکت داشته باشد، به حداکثر مجازات محکوم خواهد شد.